Hem Personbil AM-Moped Personbil & Släp Introduktionsutbildning Utbilda Dig i Simulator Om Rosa Kortet E-handel Elevcentralen

B-behörighet - Personbil

Vi på Rosa Kortet vet att alla elever inte kan utbildas på samma sätt därför är all utbildning hos oss individuell. När du startar din utbildning och sedan träffar din trafiklärare planerar ni tillsammans hur utbildningen ska se ut. Köra med jämna mellanrum eller boka upp en intensivutbildning - det löser vi!

Hör av dig till oss ca 4-6 månader innan du vill genomföra proven för ditt körkort. Det medför att vi kan planera din utbildning utan att skapa stress.

Välkommen!

Teoristudier

Vilket sätt du väljer att studera på grundar sig i det teoriprov du genomför hos trafikverket. Du kan genomföra teoriprovet på följande vis:

  • Teoriprov på dator
  • Teoriprov på dator - med ljudstöd
  • Teoriprov på dator - med förlängd provtid (Måste ansökas om)
  • Muntlig teori (Måste ansökas om)
  • Tolkprov (Måste ansökas om)
Läs mer om de olika varianterna av prov på Trafikverkets hemsida.

Våra olika studiesätt

Teoristudier på dator, med eller utan ljudstöd.

Du får tillgång till frågor via elevcentralen.se eller appen Körkort Nu. Du väljer själv vilken nivå av appen du vill arbeta med. I nivå "Frågor" har du tillgång till flera 1000 olika frågor uppdelade på rubriker och i sluttest. På nivå Köra Bil har du text, filmer, bilder med mera direkt i appen - du behöver inte köpa böcker till - allt finns i appen.

Teoriforum online

Idag ligger våra Teoriforum online, du bokar din lektion via elevcentralen. En stund före lektionen får du en möteslänk till Zoom via sms, följ den för att koppla upp dig på mötet/teorilektionen. De är planerade med en kortare föreläsning och sedan finns det chans till frågor.

Muntlig teori/Privat teori

Det finns även en möjlighet att genomföra teoristudierna muntligt med speciellt utbildade trafiklärare. När man pluggar muntligt bokar man lektion med trafikläraren, tillsammans sitter ni vid dator. Eleven ser bara en bild och trafikläraren ställer frågor kring bilden. Precis som ett muntligt prov går till.

Muntligt prov kan sökas av den som har dyslexi eller läs- och skrivsvårigheter, även neuropsykiatriska funktionsnedsättningar som leder till läs- och skrivsvårigheter kan få godkänt att genomföra provet muntligt. Ansökan genomförs på trafikskolan, du behöver inte ha en fastställd diagnos för att kunna söka muntligt prov. Kontakta oss för mer information.

Körlektioner

Dina körlektioner planerar du tillsammans med din trafiklärare. Under hela utbildningen följer vi teori och körning enligt din personliga utbildningsplan. Antalet körlektioner varierar mellan varje elev, du och din trafiklärare bygger en planering då ni kört tillsammans vid 1-3 tillfällen. Vi anpassar dina körlektioner efter dina behov med "mellis-paus" och bensträckare om det behövs.

Automatkörkort

På Rosa Kortet kan du välja mellan manuell bil eller automat. Många ser automatbilen som en begränsning - det är långt ifrån en begränsning - Den ger dig frihet! Känns det stressigt, svårt eller rent av omöjligt att arbeta med tre pedaler, koppling, dragläge. Många upplever stressen av bara start/stopp som en stor panik. Då är automatbilen ett mycket bra alternativ.

Från att inte ha körkort alls får du då ett helt vanligt körkort med en liten kod som talar om att du bara får köra automatväxlade bilar - Vilken frihet! Om du i framtiden skulle vilja uppgradera dig till manuell bil så krävs en uppkörning, inget nytt körkortstillstånd eller teoriprov. Anledningarna till att ta ett körkort med automat kan vara många, rådfråga oss på trafikskolan om du känner dig osäker.

CSN-lån

CSN har öppnat upp möjligheten för att söka CSN-lån för körkortsutbildning. Läs mer på csn.se. Rosa Kortet Trafikskola är ansluten som rapportör för CSN-lån och vi kan hjälpa dig planera din utbildning. OBSERVERA att lånet (max 15000kr) kanske inte räcker till hela körkortstutbildningen, det är en start och en ingång till körkortsutbildningen. Hur mycket körkortet kostar totalt är individuellt. Efter din första lektion kan vi ge ett ungefärligt besked och när du och din trafiklärare träffats några gånger blir planen och slutsumman tydligare.

Leksand

Nu finns vi även i Leksand!

Om du väljer att studera vid Rosa Kortet Leksand så startar din utbildning där. De första övningarna i körningen: Start/stopp, Växling, backning och parkering, samordning samt mindre landsväg gör vi i Leksand. Vi börjar även arbetet med övningen ´Mindre samhälle´ dock skiljer sig körstilarna mellan Leksand och Borlänge mycket och vi försöker därför göra klart övningen ´Mindre samhälle´ i Borlänge där vi även gör stadstrafik och högfart. Din uppkörning sker även den i Borlänge.

Riskettan och halkbanan kan du göra med Leksand som startpunkt. När det är dags att köra i Borlänge kan du välja på att boka långa lektioner från Leksand (Landsvägskörning fram och tillbaka = 3*65 min 2550kr) eller boka 65 minuterslektioner direkt i Borlänge, du tar dig då fram och tillbaka själv.

Trafikverkets avgifter

Teoriproven i Dalarna är i Falun och Trafikverket tar ut en avgift på 325kr för ditt prov. Vi gör våra uppkörningar på personbil i Borlänge och avgiften till Trafikverket är 800kr. Trafikverkets avgifter är ej medräknade i våra priser.

Är du under 18 år då du bokar dina prov behöver proven betalas i förväg, din vårdnadshavare kan logga in på trafikverket.se för att betala.

Obligatoriska kurser

Riskettan

Riskettan, den obligatoriska riskutbildningen genomför du hos oss på Rosa Kortet. Både inskrivna samt ej inskrivna elever kan göra Riskettan hos oss.

Halkbana

Halkbanan bokar du tillsammans med din trafiklärare. Du kan inte boka halkbanan hos oss som privatist.

INTENSIVUTBILDNING

Vår pedagogik och arbetssätt medför att vi inte erbjuder intensivutbildningar. Istället får varje elev helt egen planering som passar elevens plan och inärning. Hur lång tid utbildningen tar, eller hur snabbt det går att genomföra beror på flera faktorer. Kontakta oss så berättar vi mer och kikar på det bästa alterntivet för dig.

Obligatoriska moment bokas efter planering med trafikläraren och efter uppfyllda kunskapskrav.